Σωματοδυσμορφικές διαταραχές – Κλινική διάγνωση & θεραπευτικές μέθοδοι

35,00

To Psychopedia Κέντρο Eκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας σας προσκαλεί στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Σωματοδυσμορφικές διαταραχές – Κλινική διάγνωση & θεραπευτικές μέθοδοι.

Διάρκεια Βίντεο Εισήγησης: 3 ώρες

Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν το βίντεο της εισήγησης στο δικό τους χρόνο.

Απευθύνεται: Σε Ψυχολόγους, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Φοιτητές ψυχολογίας, Ιατρούς, Ειδικούς θεραπευτές, Νοσηλευτές, Εκπαιδευτικούς, Παιδαγωγούς, Ειδικούς παιδαγωγούς, Γονείς, και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

Δίδεται Πιστοποιητικό παρακολούθησης και εκπαιδευτικό υλικό.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ

 

Με την πραγματοποίηση της πληρωμής θα λάβετε άμεσα στο email σας το βίντεο της εισήγησης και το εκπαιδευτικό υλικό.

Δίδεται Βεβαίωση παρακολούθησης και Εκπαιδευτικό υλικό.

(Μπορείτε να προσθέσετε το σεμινάριο στο καλάθι σας για να προχωρήσετε στην αγορά).

 

Οι σωματοδυσμορφικές και πλασματικές διαταραχές αποτελούν ένα συναρπαστικό σύνολο συνδρόμων, γεμάτο αντιφάσεις. Παρά την μακρά και ενδιαφέρουσα κλινική παράδοση, που τα συνοδεύει, δεν έχουν τύχει επαρκούς εμπειρικής διερεύνησης. Οι κλινικές και ερευνητικές προκλήσεις συνεχίζονται, όσο οι ασθενείς εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, που παραμένουν «ιατρικώς ανεξήγητα», δυσχεραίνοντας σε σημαντικό βαθμό την κλινική πράξη.

Τις περισσότερες διαταραχές αυτής της κατηγορίας τις συναντούμε σε διάφορα κλινικά περιβάλλοντα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε νοσοκομεία, σε ψυχιατρικές δομές και σε ιατρεία πλήθους ειδικοτήτων. Μάλιστα, παρότι πρόκειται για ψυχιατρικές διαταραχές, είναι πολύ συχνότερο να παρουσιαστούν σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, εκκινώντας μία μακρά διαδικασία θεραπευτικών προσπαθειών, χωρίς απαραιτήτως να αναγνωριστεί ο ψυχιατρικός χαρακτήρας τους και χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Στην πλειονότητά τους συνοδεύονται από παράπονα για σωματικά συμπτώματα, εμφανίζουν όμως πολύ διαφορετική κλινική εικόνα μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η διαταραχή άγχους ασθένειας εκδηλώνεται με την εστίαση σε υπαρκτά ή ανύπαρκτα σωματικά συμπτώματα, ενώ η πλασματική διαταραχή περιλαμβάνει την εμπρόθετη πρόκληση ή προσποίηση συμπτωμάτων, ώστε να αποδοθεί ο ρόλος του ασθενή.

Η πολύ συχνή συννοσηρότητα με άλλες ψυχικές παθήσεις, ειδικά με διαταραχές διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές, θέτει το ζήτημα της ξεχωριστής διάγνωσης ή της συμπερίληψής τους σε κάποια άλλη διαγνωστική κατηγορία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που θεωρούν ότι η σωματοποίηση είναι αναπόσπαστο μέρος διάφορων ψυχικών διαταραχών ή μία εναλλακτική εκδήλωση των διαταραχών άγχους ή διάθεσης.

Οι θεραπευτικές προκλήσεις της διαγνωστικής αυτής κατηγορίας παραμένουν, λόγω της περιορισμένης εμπειρικής γνώσης που διαθέτουμε.

Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου: Να εντοπίσουμε και να εξετάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις θεραπευτικές δυνατότητες για κάθε μία διαταραχή σχετική με σωματικά συμπτώματα.

 

Ενότητες που περιλαμβάνει το σεμινάριο:

  1. Διαταραχές σχετικές με σωματικά συμπτώματα ως ξεχωριστή διαγνωστική κατηγορία – αλλαγές και μετακινήσεις
  2. Διαταραχή σωματικών συμπτωμάτων
  3. Διαταραχή άγχους υγείας
  4. Διαταραχή μετατροπής
  5. Πλασματικές διαταραχές
  6. Προκλήσεις και προτάσεις θεραπευτικών παρεμβάσεων

Εισηγήτρια: Δήμητρα Τσικνή Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας.

    Ενημερώστε με για αυτό το σεμινάριο