Ψυχωτικές Διαταραχές & Ομάδα Α Διαταραχών Προσωπικότητας. Χαρακτηριστικά και Τρόποι Διαχείρισης

40,00

To Psychopedia Κέντρο Eκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας παρουσιάζει το

E – Learning Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: Ψυχωτικές Διαταραχές & Ομάδα Α Διαταραχών Προσωπικότητας. Χαρακτηριστικά και Τρόποι Διαχείρισης.

Διάρκεια βίντεο εισήγησης: 2 ώρες και 20 λεπτά.

Τρόπος Παρακολούθησης από το σπίτι: Αποστολή του βιντεοσκοπημένου υλικού της εισήγησης στο email σας, με επιπλέον ηλεκτρονικό υλικό σημειώσεων σε μορφή pdf. (Έχετε τη δυνατότητα εφόσον προκύψουν απορίες – ερωτήσεις από την παρακολούθηση της εισήγησης να μας τις στείλετε στο info@psychopedia.gr, ώστε να απαντηθούν από την εισηγήτρια).

Δίδεται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και Εκπαιδευτικό υλικό.

Το βίντεο της εισήγησης οι συμμετέχοντες το παρακολουθούν στον δικό τους χρόνο.

Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ

Με την πραγματοποίηση της πληρωμής θα λάβετε άμεσα την ίδια ημέρα το βίντεο της εισήγησης και το εκπαιδευτικό υλικό στο email σας.

(Μπορείτε να προσθέσετε το σεμινάριο στο καλάθι για να προχωρήσετε στην αγορά)

Δεν επιστρέφονται χρήματα. Δυνατότητα αντικατάστασης με άλλο σεμινάριο

Σε ποιούς απευθύνεται: Σε Ψυχολόγους, Ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Φοιτητές ψυχολογίας, Ειδικούς θεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς,  Νοσηλευτές και το άμεσα ενδιαφερόμενο κοινό.

ψυχωτικές διαταραχές είναι μία ομάδα δύσκολων διαταραχών, με βασικά συμπτώματα την παραληρηματική σκέψη και τις ψευδαισθήσεις. Ο όρος συχνά προκαλεί σύγχυση και χρησιμοποιείται καταχρηστικά και εσφαλμένα σε πολλές περιπτώσεις. Η πιο γνωστή διαταραχή αυτής της ομάδας είναι η Σχιζοφρένεια.

Τόσο η Σχιζοφρένεια όσο και οι υπόλοιπες ψυχωτικές διαταραχές συνοδεύονται από μεγάλο στιγματισμό, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν τη διάγνωση και δεν αποκλείεται να τους αποτρέψει ακόμα και από την αναζήτηση βοήθειας, καταλήγοντας σε μεγάλη έκπτωση στην λειτουργικότητα τους.

Η ψυχωτικές διαταραχές εκτός της νευροαναπτυξιακής βάσης τους, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις κοινωνικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό, συναντούμε αυξημένα ποσοστά εκδήλωσης ψυχωτικών διαταραχών μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς μετανάστευσης, ακραίας φτώχειας, τραύματος, κακοποίησης κλπ.

Η αντιμετώπιση των ψυχωτικών διαταραχών είναι διαφορετική όταν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο και διαφορετική σε περιπτώσεις χρονιότητας. Η πρώιμη παρέμβαση κατά το κρίσιμο διάστημα μετά το πρώτο επεισόδιο μπορεί να αποδειχυθεί καθοριστική για την εξέλιξη της διαταραχής.

Η θεραπεία των ψυχωτικών διαταραχών φέρνει πολλές δυσκολίες στους κλινικούς. Αυτές οι δυσκολίες σχετίζονται με τη φύση των διαταραχών αλλά και με τις προκαταλήψεις που τις συνοδεύουν. Όποια θεραπευτική προσέγγιση και αν επιλεγεί έχει μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί με προσανατολισμό προς την ανάρρωση. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (κυρίως του τρίτου κύματος), προσαρμοσμένη στην Ψύχωση κρίνεται ως μία από τις αποτελεσματικότερες προσεγγίσεις. Η φαρμακοθεραπεία κρίνεται υποχρεωτική.

Οι διαταραχές προσωπικότητας της 1ης ομάδας (Σχιζότυπη, Σχιζοειδής και Παρανοειδής) εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά με τις ψυχωτικές διαταραχές. Χρειάζεται προσοχή στην διάγνωση αλλά και την θεραπευτική αντιμετώπιση.

 

Ενότητες που περιλαμβάνει το σεμινάριο:

1. Βασικές έννοιες και ψυχωτικές διαταραχές κατά DSM-5
2. Ο ψυχωτικός ασθενής & προβλήματα διαχείρισης
3. Αιτιολογικές προσεγγίσεις των ψυχωτικών διαταραχών
4. Διάγνωση των διαταραχών στο φάσμα της ψύχωσης
5. Επικοινωνία με τον ασθενή σχετικά με την διάγνωση της ψύχωσης

6. Πρώιμη παρέμβαση στην ψύχωση – έγκαιρη παρέμβαση σε ασθενείς 1ου επεισοδίου
7. Το στίγμα στις ψυχωτικές διαταραχές
8. Ζητήματα κλινικής αξιολόγησης και θεραπείας
9. Αποκατάσταση της ψυχοκοινωνικής λειτουργικότητας
10. Ψυχωτικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας
11. Σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας + φαινομενολογία, αιτιολογία, πορεία
12. Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας + φαινομενολογία, αιτιολογία, πορεία
13. Παρανοειδής διαταραχή προσωπικότητας + φαινομενολογία, αιτιολογία, πορεία

Εισηγήτρια: Δήμητρα Τσικνή, Ψυχολόγος –  MSc Κλινικής Ψυχολογίας

    Ενημερώστε με για αυτό το σεμινάριο